SHOOTING GALLERY

Nieuwe leden worden tijdens hun eerste schietbeurten persoonlijk begeleid door leden van de veiligheidsraad en dit zowel voor het theoretisch als praktisch gedeelte. Op die manier is de beginnende schutter verzekerd van een goede start in onze club, zodat hij ten volle kan genieten van de schietbeurten.

Een wapen op zichzelf is geen enkel gevaar, enkel de persoon die het wapen hanteert kan voor gevaar zorgen. Hieronder vindt u dan ook enkele tips voor beginnende schuters.

Bescherming

Draag steeds een veiligheidsbril en oorbeschermers bij het betreden van de schietstand.

Keuze tussen pistool, revolver, gladde loop of getrokken loop

Een revolver is steeds voorzien van een trommel; afhankelijk van het gekozen kaliber kunnen een aantal kogels in de trommel worden geladen. Belangrijk is de draairichting van de trommel te controleren voor het laden, deze kan immers verschillen tussen merken.

Een pistool is steeds voorzien van een lader; afhankelijk van het gekozen kaliber kunnen een aantal kogels in de lader worden geladen.

Een karabijn kan voorzien voorzien zijn van een lader, maar dit is niet steeds het geval. Indien er een lader aanwezig is, kunnen meerdere kogels in de lader worden geladen. Indien er geen lader is voorzien, dient na ieder schot een nieuwe kogel te worden geladen.

Kalibers

De verschillende kalibers worden steeds uitgedrukt in '' mm '' of in '' inch ''.

Laden van het wapen

Het laden van het wapen dient te gebeuren door de veiligheidsverantwoordelijke. Bij het laden worden maximaal 5 kogels toegelaten per trommel of lader.

Bij het laden van de revolver moet de loop lichtjes naar beneden zijn gericht, zoniet valt de kogel terug uit de trommel. Na het schieten is de huls uitgezet en spant deze in de trommel, waardoor deze via het uitduwsysteem op de trommel moet verwijderd worden.

Bij het laden van het pistool wordt gebruik gemaakt van de lader, waarbij deze in het wapen moet ingevoegd worden.

Vuren van het wapen

Bedien het wapen steeds met twee handen; één hand voor de bediening van het wapen en één hand als ondersteuning.

Tel het aantal schoten mee bij het schieten met de revolver; er is immers geen echte veiligheid op het wapen, behalve één kogel minder in de trommel. Het is dan ook beter om éénmaal te veel te vuren bij twijfel. Leg het wapen op de rechterzijde neer op de schiettafel met de trommel naar omhoog na het leegschieten

Bij het schieten met het pistool blijft de slede open staan na het afvuren van de laatste kogel. Leg het wapen op de linkerzijde neer op de schiettafel na het leegeschieten, waarbij de slede geöpend en de loopmonding duidelijk zichtbaar leeg is.

Ketsers

Een ketser is een niet afgevuurde kogel waarbij de slagpin de kogel heeft geraakt maar er geen ontbranding is ontstaan. Haal de vinger van de trekker en blijf het wapen ten minste 10 seconden op het doel gericht houden; er is immers een mogelijkheid op naverbranding.

Leg na de wachttijd het wapen neer op de schiettafel met de loop naar de kogelvanger gericht en verwittig de veiligheidsverantwoordelijke. Deze zal je dan verder helpen met een beknopte uitleg over de te nemen acties.

Niet vergeten

Was steeds de handen na het schieten; kruit op de handen kan bij veelvuldig vuren vingerafdrukken nalaten bij aanraking met blekere kleding. Deze vlekken zijn moeilijk te verwijderen.

Contacteer ons

Wenst u bijkomende informatie over Shooting Gallery?
U kan vrijblijvend een bezoekje brengen op volgend adres: Victor Bocquéstraat 3 - 9300 Aalst

U kan ons ook telefonisch bereiken tijdens de openingsuren via gsm 0474 07 32 42 of op ons vast nummer 053 80 70 66.
Daarnaast kan u ons ook contacteren via info@sgaalst.be